Музеи и галерии

Национален музей „Земята и хората“

Музеят е един от големите минераложки музеи в света. По своя профил музеят обхваща минералното царство на Земята в различни негови аспекти – жизнена среда, източник на суровини и енергия, предмет на научно познание, обект на емоционално и естетическо въздействие. Музеят разполага с библиотека, експозиционна, заседателна и видео зали, както и с множество лаборатории.

Национален музей за история на МВР

През 1907 г. Народното събрание утвърждава Закон за полицията, в който за първи път е отбелязано, че се създава Музей на полицията. За изминалите години Музеят е координира усилията на историци, изследователи и хора от системата на МВР за откриване, изследване и съхраняване на архивни материали, документи, снимки, оръжия, униформи, ордени и медали, мемоар и лични вещи, изграждане на музейни сбирки и др.

Музей за съвременно изкуство

Това е първият нов музей у нас за последните 30 години, изграден основно с европейски пари.

Мемориал „Гарнизонно стрелбище“

Гарнизонното стрелбище на София е прилежащо към бившите казарми на юг от него (сега част от Южния Парк). Построено е през 1932 г. за нуждите на столичния гарнизон. Разполага с три тир тунела, определени и оборудвани за стрелба, които са на дълбочина 100 метра. Столичната община ремонтира единия от тунелите, в който е разстрелян Никола Вапцаров и той в момента е музей на политическото и националното помирение, посветен на поета и жертвите на политическо насилие.

Музикален център „Борис Христов“

Къщата е била дом на големия оперен певец Борис Христов, дарена на държавата с изричното желание да бъде преустроена в културно средище. Там се помещава арт-галерия, музейна експозиция, зала, която респектира с рояла „Бьозендорфер”, и помещения за други културни събития.

  • ул. „Цар Самуил“ № 43, , София, България
  • тел.: 02/987 35 92;

Късноантичен мавзолей в Южния парк

Артгалерия НДК

Артгалерия НДК се намира на ниво -1 в Двореца. Достапът до нея е възможен през Централно фоайе до Клуб „Перото“ или през северната тераса (откъм Фритьоф Нансен). Артгалерията е модерно изложбено пространство, снабдено с всички необходими съоръжения за ексихибиционни събития от различен клас.

Art Gallery Paris
Галерия Париж представя творби на съвременни художници, които работят в областта на фигуративното и наивистично изкуство, на магическия реализъм и хиперреализма.