11.12 2020

Район „Триадица“ препоръчва:

                           Българската актриса Мира Котева ще радва малки и пораснали деца с най-любимите и вълшебни разкази от близо и далеч, в специално създадения проект „Приказки с Мира“ https://www.facebook.com/watch/645936959394086/506776120222153/. Актрисата ще чете детски приказки в подкрепа на кампанията „Стипендията“ на фондация „Подарете книга“, която събира средства за стимулиране на развитието на образованието на деца, настанени в социални институции

В продължение на четири седмици – всяка сряда, петък и неделя, актрисата ще интригува зрителите с любими истории за приключения, хитри герои и битки със страховити змейове и лами. Видеоклиповете ще могат да се гледат със свободен достъп на адрес: https://bit.ly/PrikazkiSMira, където вече е налична и първата приказка от поредицата – „Тримата братя и златната ябълка“.

Сред заглавията, които ще можете да чуете в поредицата „Приказки с Мира“ са: „Марко, Мирко, дяволът и сеньора Де Маджистрис“, „Вълкът и седемте козлета“, „Жабокът цар“, „Хитър Петър и змеят“, „Лисицата и таралежът“, „Три мъдри съвета“, „Венчето и Пънчо“, „Кой каквото прави, на себе си го прави“, „Милост“, „Топлата ръкавичка“, „Самотната елхица“, „Неволята“.

 В навечерието на коледните и новогодишни празници книжният бранш отново се обръща с послание към любителите на книгите и четенето. Голямото семейство на книгата призовава читателите да направят подарък с кауза и със смисъл на своите близки, като им подарят книга за Коледа.

„Купи 1 книга. Подари я за Коледа“ е третата инициатива, свързана с каузата „Купи 1 книга“, която Асоциация „Българска книга“ реализира в рамките на настоящата година. Кампанията възникна по време на извънредното положение през пролетта с цел да помогне на книгата, да я съхрани като ценност и да гарантира нейното бъдеще. Инициативата успя да обедини книжния бранш в една обща кауза, да излъчи ценни послания към обществото и да запознае читателите с голямото семейство на книгата и ролята на всички ангажирани по пътя на книгата.

Инициаторите на кампанията „Купи 1 книга“ са убедени, че ще продължат да развиват каузата си и да отправят послания, свързани с четенето и книгите.

Официалната фейсбук страница на кампания „Купи 1 книга“ е https://www.facebook.com/Kupi1Kniga/.

 На 14 декември в 19:00 часа (българско време) на честотите на независимото онлайн радио “PsyMedTypes”, достъпно от цял свят на https://spettro.info/PsyMedTapes , за пръв път ще имате възможност да чуете въвеждащия епизод на подкаста на Виторио Донати – “Personare”, реализиран съвместно от „Тихо пространство“ (София) и “Spettro” (Бреша, Италия). Това е първата поява на младия италиански звуков артист в дигиталното пространство, чиято запазена марка са електронното модулиране на гласа и специфичната му употреба на акустични ефекти.

В ролята на продуценти и сътрудници в работата по “Personare” се включват италианският звуков артист Франческо Фонаси, българският ембиънт музикант Ангел Симитчиев и режисьорът Младен Алексиев.

Очаквайте албумът през следващата година.

Информация за следващи дати можете да намерите на https://www.facebook.com/sayitagainslowly/

Проектът е реализиран с подкрепата на Столична програма „Култура“.

„Тези 15 вълнуващи истории са в отговор на текущи феномени като фалшиви новин и пренасищане с медийна информация, като програмата поставя в центъра не индивидуалния човек, а човещината, емпатията и социалната справедливост.“ Така организаторите на „София ДокуМентал“ (http://www.documental.bg/) представят селекцията от филми, които са направили за нулевото издание на фестивала. То ще се състои между 10 и 18 декември и всичко ще може да бъде гледано онлайн на сайта на събитието.

Освен излъчването за първи път в България на избраните документални филми (информация за филмите може да получите на сайта на София ДокуМентал“ – http://www.documental.bg/), към много от тях ще има и специални събития – дискусии, провокирани от темата на филма или с участвали в създаването му.

Тези срещи имат още една идея – да поставят и „началото на форум за обществени дебати около добро документално кино, в което творци и публика говорят открито по темите, които ги вълнуват“, казват от документалния център.

Софийски международен литературен фестивал и Издателство „Жанет 45“ ще представят онлайн разговор с Георги Господинов за романа му „Времеубежище“.

Събитието може да проследите на живо във Фейсбук страницата на СМЛФ – https://www.facebook.com/sofialiteraryfest.

Романът, който излезе в извънредната пролет на 2020 година при заключени книжарници и градове, въпреки всичко намери своите верни читатели. Тази събота, 12 декември, от 18,30 ч., по време на Софийския международен литературен фестивал ще имате възможност да чуете разговора със световноизвестния български писател и да се включите на живо с въпроси. Разговорът за романа и за самото писане ще води поетът Иван Ланджев.

Известният музикант Теодосий Спасов открива своята първа изложба за Антарктида във фоайето на Българското национално радио. Куратори на изложбата, чиято тема е Антарктида, са Зафер Галибов, който споделя с Теодосий Спасов не само опита си от стотици концерти, но също така и един по-ранен антарктически опит, тъй като е посещавал същите места на Ледения континент преди години, и Ани Петрова – фотографът на БНР, също ключова фигура в съвременната българска фотография, включително и в концертната.

От стотици кадри тримата избират 27, които да разкажат по най-запомнящ се начин пътуването на Теодосий Спасов и китариста Християн Цвятков до Антарктида точно преди година.

На Антарктида музикантът свири „Танцът на пингвините“. „Те имаха отношение към нашата музика и слушаха с огромно внимание, замръзнали, издаваха птичи възклицания след всяко изпълнение…“, спомня си музикантът.

Поради пандемична ситуация, събитието няма да бъде отворено за посетители, но изложбата ще остане за по-дълго, за да бъде разгледана след изтичането на локдауна, а вероятно ще има и виртуално представяне на по-късен етап.