Министърът на здравеопазването издаде заповед за времена забрана за влизане на територията на Република България на всички лица през всички пунктове с въздушен, морски железопътен и автомобилен транспорт от 1 юли до 15 юли 2020 г. Изключение се прави за българските граждани, граждани на държави членки на ЕС, Обединено кралство Великобритания, на страни по Шенгенското споразумение, Република Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора. Забраната за влизане в България не касае медицински лица, ангажирани с транспортна дейност и държавни длъжностни лица.

Друга заповед на министъра на здравеопазването определя задължителна изолация и/или лечение в домашни условия за период от 14 дни от датата на потвърденото лабораторно изследване на заразоносители, лица с леки клинични оплаквания, хора, които писмено са отказали болнично лечение.

Продължава да са в сила строги противоепидемични мерки при провеждането на културно-масови и спортни мероприятия, както и конгресно –конферентни, изложби и семинари при спазване на 50 процента заетост от капацитета на помещенията. Футболните мачове ще се провеждат при максимум 1000 души на сектор през една седалка.

Продължава да е в сила забраната за посещения на външни лица в болничните заведения.