Район „Триадица“ – новото начало!

По повод 100-те дни от своето управление кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов отговаря на многобройните въпроси на журналисти и граждани:

Когато поехте поста на кмет, г-н Божилов, заварихте доста нерешени проблеми и изоставени с години проекти. Продължавате ли да сте мотивиран да промените район „Триадица“?

Всеки ден е мотивиращ -стоте изминали и останалите след тях. Действително, предизвикателствата са много- да амбицираш екипа си, да намериш „подводните камъни“, да си винаги на разположение за съдействие или реакция- това са само част от ангажиментите на един новоизбран районен кмет. С помощта на експертите от района, многобройни доклади и няколко съвместни срещи с ръководители от Столична голяма община успяхме да „размразим“ изключително важни проект за изграждане на канализационен колектор по ул. „Хенрих Ибсен“, както и да защитим нуждата от ремонт на 121-во СУ „Георги Измирлиев“. Работим в условията на пълна прозрачност, така че жителите на района да могат да се информират за предприетите действия по всички важни теми за „Триадица“.

-Кои са първите градоустройствени стъпки, които предприехте с Вашия екип?

Мога да обобщя работата в тази насока с две думи- пътища и светлина. Предприехме действия да продължи работата по ремонт на уличната инфраструктура, възложена от Столична община на фирмата изпълнител, като контролирахме изпълнението на улиците „Цар Асен“ и „Гургулят“, в района на 20-то ОУ. Ремонтирахме изцяло с наши средства подлеза при ПГ по дизайн „Елисавета Вазова“, както и поправяхме отделни, малки участъци от тротоарите с наши работници- тротоара между зала „Триадица“ и стола на 104-то ОУ е пример за такъв участък. Проведохме и обществена поръчка за ремонт и изграждане на осветление за детските площадки и улиците в района- тази поръчка вече се изпълнява, като няма да приемем обекти, които не са приключени в задоволителен вид.

-Какво успяхте да подобрите за краткото време, в което сте начело на „Триадица“?

Със сигурност- диалога с хората. Ръководството на района е много по-достъпно и отворено за комуникация, имам и три приемни дни. Общественият съвет продължава своята дейност, организирахме обществено обсъждане за Зелената зона в кв.„Иван Вазов“, предстоят ни още две- за художествени инсталации в Кучешкия парк зад хотел „Хилтън“ и за движението в кв. „Здраве“.

-Имате ли конкретна идея за промяна на инфраструктурата на квартал „Кръстова вада“ и как смятате да я реализирате?

С жителите на тази част от „Триадица“ поддържаме засилена комуникация и полагаме усилия за да им помогнем. На първо място, абсолютно условие за изграждане и поддържане на улична мрежа в квартала се явява изчистване на въпросите около собствеността на терените, попадащи в регулация- още миналия ноември депозирахме в Столична община нашата програма за отчуждаване, която бе приета на последното заседание на СОС. Друга важна стъпка в насока качествено благоустрояване на квартала е изграждането на канализация. Без нея няма как да се лее асфалт и да се изгражда нещо дългосрочно. Не на последно място, мислим и за безопасността и здравето на хората- ще поискам пешеходна пътека на ул. „Емилиян Станев“ зад големия търговски център, а тази пролет ще се извърши миене на вътрешните улици в квартала- разбира се там, където е асфалтирано.

-Болна тема за жителите на „Триадица“ е състоянието на подлезите. Какво планирате да направите в тази насока?

Освен ремонтирания подлез, за който споменах преди малко, ние сме помислили и за големите обекти, които поддържаме- подлезите по бул. „България“ на кръстовищата с „Акад. Иван Гешов“, „Гоце Делчев“ и „Тодор Каблешков“. За тези пространства сме поискали от новия ресорен зам.-кмет г-н Божинов бюджет от около 200 хил. лв., мотивиран с количествени стойности за ремонтните дейности. Пилотно мислим да осветим и стълбищните пространства при трамвайните спирки по бул. „България“- те са изключително стръмни, тесни и на практика се осветяват само от уличните осветителни тела по булеварда, което е крайно недостатъчно.

-Районът е населен преди с млади семейства. Помислили ли сте за изграждането на нови детски градини и разширяването на съществуващите?

Предстои изграждане на нова детска градина в „Манастирски ливади- Изток“, но този проект вече се ръководи от Столична община, така че ще оказваме съдействие при всички стадии на строителните дейности. Довършихме проектирането на две яслени групи в малката зала „Триадица“ в кв. „Гоце Делчев“, предстои разширяване и на 35-та ясла. Имам прекрасен диалог с директорите на всички ясли и детски градини в района, така че да мога да знам в аванс проблемите и важните теми на всяко заведение. По този начин съм и много по-полезен впоследствие.

-Има ли идеи  за изграждане, ремонтиране и поддържане на детските площадки?

Тъй като желая да надскоча досегашната практика за монтиране на еднотипни съоръжения с незадоволително качество, потърсих опит и идеи от крайните ползватели на детските площадки- от родителите и техните деца. Поставям основите и на колаборация с НПО сектора, където има много активни и съвестни хора, които може да ни помогнат. Скоро с тях ще проведем голяма съвместна среща, на която ще поканя и родителите от района, за да преразгледаме и начертаем заедно картата на детските площадки в „Триадица“ и да поговорим конструктивно за тяхното подобрение.

-Какво би могло да се промени, според Вас и Вашия екип, за хората в „Манастирски ливади-Изток“?

Там предстоят интересни събития. Първото е изграждането на линеен парк по поречията на реките Боянска бара и Заливна. Тъй като проектът е голям, не очаквам да се случи тази или следващата година, но считам че е важен за квартала, защото зеленината от този парк ще даде глътка въздух на жителите на кв. „Манастирски ливади“. Мисля, че е важно да спомена и преговорите, които водим в момента с представители на Драгалевския манастир- техен парцел е отреден за училище и обсъждаме възможността за учредяване право на ползване за срок от 50 години върху мястото, където да бъде построено нова училищна сграда, за общинска институция, която да приеме децата от квартала.

 

-Проведохте обществени обсъждания за въвеждането на „Зелена зона“ в кв. “Иван Вазов“. Планирате възможности за платено паркиране и в други квартали. Какво очаквате след въвеждането им?

Обсъжданията за кв.„Иван Вазов“ протекоха при сериозен интерес от страна на жителите на квартала, като дори на последното имаше и представители от съседния квартал „Стрелбище“, които попитаха, дали не се очаква режим за платено паркиране и при тях. Истината е, че имам желание първо да положа усилия за справяне с проблема с обсебените общински площи, компактно застроени с незаконни гаражни клетки и едва след това да извършим анализ и преценка, дали е необходима зелена или синя зона за тази част от района.

-Какво прави район „Триадица“ за намаляване на разходите си?

На първо място оптимизираме работния процес в администрацията, като там осъществяваме икономии от бюджета за работни и служебни разходи- на последното си заседание СОС прие и новата ни структура. На следващо място, спряхме плащанията и разтрогнахме договори към „наследени“ партньори, чиято полза за района бих определил като незадоволителна. Започнахме и кампания за доброволно заплащане на стари задължения от наемателите ни- просрочвани с години, техните задължения са натрупани, но предлаганите от наша страна споразумения за разсрочено плащане срещат разбиране и плащанията започнаха. По същия начин подхождаме и към колегите от звена на Столична община- капковото напояване и електричеството, които район „Триадица“ е плащал досега ще бъдат поети от Направление „Зелена система“ и Столичен електротранспорт, които са реалните консуматори на съответната услуга.

-В програмата Ви е залегнала социална политика, ориентирана към хората с увреждания. Какво се прави конкретно в тази насока?

Развиваме социалните ни дейности в максимален мащаб- положихме основите на сътрудничество с неправителствени организации, както и освободихме помещение със социално предназначение, ползвано години без правно основание и без заплащане от търговско дружество. Занапред се надяваме на повече активност и финансиране от страна на Столична община, тъй като натам отправяме основните ни идеи за развитие на социалните дейности и съответно очакваме тяхната подкрепа.

-Вие сте единственият районен кмет с три приемни дни в седмицата. За какво най-често се оплакват хората и смятате ли, че диалогът с тях помага в работата Ви?

Хората имат нужда да бъдат чути и аз съм на мнение, че те имат право на това. Най-често става дума за казуси и проблеми, пренебрегвани или „оставени на трупчета“ от местната власт с години. За изминалите 100 дни, заедно с колегите ми от районната администрация успяхме да решим една сравнително голяма част от тях- от инфраструктурни проблеми до чисто битови- наемател на общинско жилище тормозеше с лошата си хигиена съседите в блока, но се заехме със случая и с взаимни усилия проблемът бе разрешен. Присъствах дори лично събрание на етажната собственост на блок в кв. „Стрелбище“, където имаше сериозно враждуващи съседи. Нерядко районният кмет трябва да бъде и медиатор в такива случаи.

-Какви стъпки предприема район „Триадица“ в борбата с незаконното строителство?

Незаконното строителство е проблем на „Триадица“, но и на София. Ето защо се опитваме да реализираме борбата с това негативно явление съвместно с държавните и общински органи. Поемаме и администрираме преписки от нашата компетентност в спешен порядък- екипът ми е млад и хората са амбицирани да оставят нещо по-добро след себе си. По-сериозните казуси, като пропадналия изкоп в „Манастирски ливади-Изток“ миналия декември, координираме с представители на ДНСК и НАГ. Според мен, трябва да се намери златното сечение между частния и публичния интерес- собствеността е неприкосновена, но хаотичното и безразборно застрояване може да застраши не само гледката от прозореца, но и здравето и безопасността ни.

-Жителите на района се интересуват какви са бъдещите ви планове, свързани с екологията. Какви са те?

Тази пролет започваме кампанията „Чист въздух за Триадица“. Ще се концентрираме върху измиване на вътрешните улици и вдигане на излезли от употреба автомобили. Това ще бъде реализирано съвместно колегите от Столичен инспекторат, с които в района работим изключително добре, но ще се опитаме да приобщим и гражданите на Триадица- имаме кампании за почистване на междублоковите пространства и градинки, както и за засаждане на дървесна растителност. Пилотно обмисляме и поставяне на две или три чешми в Южния парк- характерното в проекта е, че съоръженията ще позволяват пълнене на шише, както и поене на домашни любимци. Просто се опитваме по естествен път да намалим пластмасата в района.

-Какво внимание отделя район „Триадица“ на културата и образованието? Успяхте ли за стоте дни на своето управление да потърсите контакт с  културните и образователни институции?

Обиколих и се запознах с ръководствата на читалищата в района, с които работим прекрасно. Станахме съорганизатори на „Евергрийн фест“ в НДК, в рамките на което жури от изключително реномирани изпълнители оцени високо талантите от „Триадица“. Планираме и серия от събития за честване на патронния празник на района- 6-ти май. Ще започнем със спортно събитие- маратона „Тичай с кмета“, след което ще открием изложба с творби на деца от „Триадица“ в къщата-музей на безсмъртния Борис Христов. На самия празник- Гергьовден ще направим голям концерт, на който очакваме и гости от побратимени райони в чужбина. Винаги съм вярвал, че „Триадица“ може да насърчи активно културните мероприятия в района и се надявам, че тази пролет ще го докажем със съдействието на нашите читалища, училища и детски градини.

-Работите ли със Столична община по различни проекти и идеи?

Аз съм човек на аргументите. Никога не бих влязъл в една или друга полемика, въоръжен единствено с демагогия и политиканстване. Въз основа на мотивираните доклади и становища, които представяме пред Столична община се опитваме да защитим важните за района каузи, които в крайна сметка да получат и финансова подкрепа, защото софийските райони нямат собствени бюджетни средства. Засега сме установили конструктивен диалог с колеги от голяма община, доказателство за което са и предвидените за района средства за новата детска градина и разширение на ясла, канализационния колектор и реновирането на 121-во СУ. Убеден съм, че мога да бъда най-непреклонен и най-последователен в работата си за Триадица, когато съм благ. Това е важен момент в работата с хора- както на районно, така и на общинско и държавно ниво. Просто диалогът и аргументираният спор винаги са давали далеч по-добри резултати от конфликтите и бавенето в излишни спорове. В крайна сметка всички в местната власт имаме една кауза и тя се нарича по-добра София. Колкото по-бързо впрегнем усилия за нея, толкова по-добре ще подредим приоритетите си и ще ги преследваме. А оценката- тя е приоритет на историята и най-вече на жителите, които ни гласуваха доверие.