Район „Триадица“ препоръчва:

На 24 ноември от 10,00 ч. в литературен клуб „Перото“ ще се проведе Национален форум „Библиотеките днес: умения за 21 век“. Националният форум „Библиотеките днес” през 2020 г. преминава под надслов „Библиотеките: Умения за 21 век”. Обществените библиотеки играят все по-важна роля в информационната епоха и са ключови за равния достъп до информация и електронни услуги, култура и образование и учене през целия живот за всички граждани. Поради променените условия на работа, свързани с COVID- пандемията, тази година Форумът ще протече като смесено събитие с до 20 души на място в национален литературен клуб „Перото” и онлайн видео излъчване към мрежата от над 1000 библиотеки в страната чрез Youtube и Facebook каналите на фондацията. В знак на солидарност с усилията на лекарите и институциите да ограничат епидемията от коронавирус екипът на НЦК и „Перото“ реши да преустанови временно поредицата „Литературни понеделници“. Тя се провежда всеки първи ден от седмицата в литературния клуб на НДК и до края на месеца предвиждаше срещи със знакови имена от съвременната литературна сцена като Георги Господинов, Емил Андреев, Иво Сиромахов и Радослав Парушев, които ще се проведат в първия възможен момент, в който ситуацията го позволява. Всички закупени билети за Литературните понеделници в „Перото“ ще важат без презаверка за новите дати, които ще бъдат обявени своевременно на сайта на НДК и на Фейсбук страницата на „Перото“.

ФОРМАТ 30/30 – 19-та Годишна изложба за живопис се открива на 23 ноември в галерия Астри – ул. „Цар Самуил“ 34. От 13 до 24 ноември – СВЕТОВЕН ТЕАТЪР В СОФИЯ 2020 – ДИГИТАЛНО ИЗДАНИЕ. Платформата Световен театър в София 2020 предлага дигитална селекция на театрални спектакли, очертаващи естетическия профил на европейската сцена през последните две десетилетия. Световен театър в София 2020 е част от Календара на културните събития на Столична община.

Националната галерия /Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство представя „реалният МУЗЕЙ“ – от 12 ноември 2020 г. до 24 януари 2021 г. с участието на Боряна Пандова, Георги Георгиев-Jorrras, арх. Даяна Николова, Леда Старчева, арх. Полина Кьосева и Стела Василева. Изложбата дискутира мястото на музея като институция в една много динамична среда. Ако доскоро дигитализирането на изложби и колекции, онлайн достъпът до тях и виртуалните турове бяха съпътстващи музейни дейности, то в променящите се условия днес те се превръщат в основни. Изложбата включва произведения, породени от съществуващото музейно пространство в сградата на Софийския арсенал.

„Тристишия“. Този поетичен надслов, обединява творческите търсения на трима художници – Васил Василев-Васо, Николай Найденов и Светлозар Стоянов-Свесто, в обща изложба, която представят в столичната галерия „Абсент“ /ул. „Цар Самуил“ 37/ от 12 до 26 ноември. Въпреки отчетливия си и неповторим индивидуален регистър, тези художници успешно взаимодействат в общо естетическо пространство. Три силни и характерни гласа, които, независимо от стиловите си особености, звучат в хармонична полифония. Културният афиш има информационен характер и район „Триадица“ не отговаря за задълженията на организаторите, вменени по силата на законови разпоредби и административни актове!