Читалища и библиотеки

Читалището е типично българска обществена институция, която изпълнява учебно-просветителски функции и самодейност. Обикновено читалищата се състоят от библиотека и клуб по интереси където се развиват най-различни дейности от любителски школи по музика, танци, спорт, чужди езици,театър, литературни четения, отбелязване на обществено значими събития за града и празници. На територията на район „Триадица се намират 4 читалища:

  • „Д-р Петър Берон 1926 г.“ – Емблематични за читалището са: Хорово общество „Христина Морфова – Български славей”, Младежки танцов състав „ЖАР”, и Балетно студио „Красимира Колдамова”. Към читалището музикална школа, школа за спортни танци, школа за изобразително изкуство, професионален камерен оркестър Колегиум Музикум „Банкя” и др.
  • Димитър Динев“ – В читалището функционират няколко школи: музикална, езикова, за танцово изкуство, за изобразително изкуство, групи за автентични хора и библиотека.
  • “Иван Николаевич Денкоглу 1867 г.” – През 1867 г. са положени основите на най-старото читалище в София. В читалището функционират няколко школи: езикова, музикална, по живопис, по спортни танци и др. Създадени са няколко хора: Хор на момчетата „Гусларче”, Младежки хор „Гуслари”, Представителен мъжки хор „Гусла”.
  • „Светлина 1940 г.“ – Читалището е основано през 1940 г. Към него има създадени библиотека, танцов състав, театрална и вокална група, езикови курсове, други школи и състави.

Музеи и галерии

Национален музей „Земята и хората“

Музеят е един от големите минераложки музеи в света. По своя профил музеят обхваща минералното царство на Земята в различни негови аспекти – жизнена среда, източник на суровини и енергия, предмет на научно познание, обект на емоционално и естетическо въздействие. Музеят разполага с библиотека, експозиционна, заседателна и видео зали, както и с множество лаборатории.

Национален музей за история на МВР

През 1907 г. Народното събрание утвърждава Закон за полицията, в който за първи път е отбелязано, че се създава Музей на полицията. За изминалите години Музеят е координира усилията на историци, изследователи и хора от системата на МВР за откриване, изследване и съхраняване на архивни материали, документи, снимки, оръжия, униформи, ордени и медали, мемоар и лични вещи, изграждане на музейни сбирки и др.

Музей за съвременно изкуство

Това е първият нов музей у нас за последните 30 години, изграден основно с европейски пари.

Мемориал „Гарнизонно стрелбище“

Гарнизонното стрелбище на София е прилежащо към бившите казарми на юг от него (сега част от Южния Парк). Построено е през 1932 г. за нуждите на столичния гарнизон. Разполага с три тир тунела, определени и оборудвани за стрелба, които са на дълбочина 100 метра. Столичната община ремонтира единия от тунелите, в който е разстрелян Никола Вапцаров и той в момента е музей на политическото и националното помирение, посветен на поета и жертвите на политическо насилие.

Музикален център „Борис Христов“

Къщата е била дом на големия оперен певец Борис Христов, дарена на държавата с изричното желание да бъде преустроена в културно средище. Там се помещава арт-галерия, музейна експозиция, зала, която респектира с рояла „Бьозендорфер”, и помещения за други културни събития.

  • ул. „Цар Самуил“ № 43, , София, България
  • тел.: 02/987 35 92;

Късноантичен мавзолей в Южния парк

  • ул. “Д. Хаджикоцев” № 110, София, България
  • и още…

Артгалерия НДК

Артгалерия НДК се намира на ниво -1 в Двореца. Достапът до нея е възможен през Централно фоайе до Клуб „Перото“ или през северната тераса (откъм Фритьоф Нансен). Артгалерията е модерно изложбено пространство, снабдено с всички необходими съоръжения за ексихибиционни събития от различен клас.

Art Gallery Paris
Галерия Париж представя творби на съвременни художници, които работят в областта на фигуративното и наивистично изкуство, на магическия реализъм и хиперреализма.

Опера, театър и концертни зали

Национален дворец на културата – НДК

е домакин на над 300 събития годишно, сред които: международни конгреси, политически форуми, бизнес конференции, научни симпозиуми, музикални и филмови фестивали, концерти, танцови спектакли, театрални постановки, изложби и изложения.

„Нов театър“ – НДК

Чрез този проект НДК дава поле за изява на млади и вече утвърдени творци и предоставя пространство за репетиции и нестандартни проекти във всички жанрове.

Театър „Азарян“

От март 2015 г. зала 2 в Националния дворец на културата вече носи името на големия режисьор Крикор Азарян. Амфитеатралната зала ще бъде втората най-голяма сцена след Народния театър, в която ще се играят качествени представления.

Пространство ДНК

ДНК е мултидисциплинарно пространствo с фокус съвременен танц и пърформанс, което ще представя различни съвременни форми на изпълнителските и визуални изкуства, дискусионни модули, уъркшопи, четения, концерти.

http://www.ndk.bg/

адрес: пл. „България“ № 1, София – 1463, България

 

Забележителности

Районът обхваща емблематични обекти като Национален дворец на културата и Моста на влюбените, Съдебната палата, Южен парк, Национален музей „Земята и хората“, Национален музей за история на МВР, Музей за съвременно изкуство, Мемориал „Гарнизонно стрелбище“Късноантичен мавзолей в Южния парк, Музикален център „Борис Христов“, Храм „Св. великомъченик Георги Победоносец“, Храм “Свети Архидякон и Първомъченик Стефан” и др.