Ученически турнир по шахмат

Столична община в партньорство с Фондация „АРТ СПОРТ ТАЛАНТ“ организира традиционния ученически турнир по шахмат „Златна пешка“.

Инициативата е насочена към учениците от София и има за цел да предостави възможност за участие и изява в турнир по шахмат.

Поради установените мерки за превенция и наложените ограничения за провеждане на събития на закрито, турнирът по шах ще се проведе  в онлайн среда чрез платформата   www.lichess.org.

Организаторите от Фондация „АРТ СПОРТ ТАЛАНТ“ имат ангажимент по отношение на създаване, модериране и поддръжка на зона, осигуряване на професионален съдийски екип, обобщаване на заявки за участие, провеждане на състезанието, както и осигуряване на лектор, утвърден гросмайстор.

Столична община, Направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ ще осигури награден фонд за победителите в ученически турнир и за училищата, включили се с най-много ученици в съответните възрастови групи.

Ученическият турнир по шахмат „Златна пешка“ ще се проведе на 31 октомври и 01 ноември 2021 г.

Турнирът включва три самостоятелни състезания:

  • за възрастова група 8-12 клас състезанието ще се проведе на 31 октомври 2021 г., с начало 10.00 часа;
  • за ученици 1-4 клас, определената дата е 01 ноември, с начало 10.00 часа;
  • за ученици 5-7 клас състезанието е определено за 01 ноември 2021 г., с начало 14.00 часа.

Всяко от състезанията ще стартира с провеждане на техническа конференция, лекция и беседа с легендарен български гросмайстор.

За включване в състезанията, ръководителите на отборите/ учениците/ родителите следва да подадат заявка за участие до 28 октомври 2021 г. на адрес info@chess-bg.org, след извършена регистрация на www.lichess.org в групата https://lichess.org/team/sofiafest.

За коректна регистрация е необходимо да се посочат три имена, клас и училище, телефон за връзка иusername в платформата www.lichess.org.