От 16 до 31 юли 2020 г. със заповед на министъра на здравеопазването се въвеждат следните противоепидемични мерки:

Задължени са да носят маски или друго предпазно средство за носа и устата всички граждани, които се намират в закрити обществени места – градския транспорт, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве ,административни учреждения и други места, до които гражданите имат достъп, железопътни и автогари, метростанции, търговски обекти, църкви и музеи

Изключение се прави само за клиентите в местата за хранене и питейните заведения, спортуващите на закрито за времето на физическата дейност, участници в конгресно –конферентни мероприятия и брифинги при спазване на определена дистанция.

В парковете и градинките остава задължителна дистанцията от 1,5 м. между хората, които не са от едно семейство.

Дискотеките и нощните барове остават отворени, но при спазване на условието от не повече от квадратен метър на човек от общия им капацитет.

Груповите празненства на открито и закрито се организират при спазване на физическа дистанция от 1,5 м.

Отново от 16 до 31 юли, с друга заповед на министъра на здравеопазването, временно се забранява влизането на територията на Република България на всички граждани през всички гранични пунктове с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт. Изключение се допуска за българските граждани, гражданите на страни-членки на ЕС, Великобритания, на страни по Шенгенското споразумение, включително Сан Марино, Андора, Монако, Япония, Канада, Грузия, Мароко, Нова Зеландия, Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, Украйна.

PCR тест не се изисква за лица, пристигащи у нас от държави-членки на ЕС (изключение са Швеция и Португалия), Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, както и страни по Шенгенското споразумение. Те не подлежат и на 14-дневна карантина.